top of page
Zoeken

Wat als je paard au kon zeggen?


Wat als je paard au kon zeggen?

Of hè baas, wat je nu van me vraagt doet pijn. Zouden we er dan nog een dressuurproef mee rijden? Een bit in hangen of überhaupt nog rijden?


In mijn werk als holistisch dierfysiotherapeut sta ik regelmatig stil bij deze vraag.

Vrijwel alle paarden die ik behandel hebben in meer of mindere mate pijn en dat is ook meestal de reden waarom ik wordt gevraagd.


Paarden kunnen niet met woorden zeggen dat ze pijn hebben, maar maken ons met signalen duidelijk dat ze ergens last van hebben. Hierdoor worden pijnsignalen vaak niet als zodanig herkend of genegeerd. Het is zelfs zo dat we bepaalde signalen als normaal gedrag zijn gaan zien.

Wat mij betreft is dit niet ok en wordt het tijd dat we meer naar onze paarden gaan luisteren.


Paarden zijn eigenlijk hele loyale dieren. Ze zijn groot en sterk, maar gebruiken dit maar weinig tegen ons. Eigenlijk is het uniek dat we op deze krachtige dieren kunnen rijden en dat ze zoveel voor ons willen doen!

Als een paard pijn heeft zal hij proberen om de pijn te ontwijken. Dit doen ze soms letterlijk door te gaan rennen, te bijten of de ruiter er af te willen bokken, maar vaker doen ze dit door te compenseren in hun lichaam.


Bij mensen werkt dit eigenlijk hetzelfde. Als je pijn hebt in je rug dan loop je waarschijnlijk wat stijver, heb je moeite met opstaan en bukken en trek je liever geen sprintje. Je probeert de pijn zoveel mogelijk te voorkomen, maar waarschijnlijk ga je wel naar je werk en probeer je toch je dagelijkse dingen te doen.


Pijnsignalen bij paarden kunnen vrij groot zijn of heel subtiel. Een paard met veel pijn door bijvoorbeeld een hoefzweer loopt echt kreupel, maar een kleine onregelmatigheid is al lastiger te herkennen.

Andere signalen die er mogelijk op wijzen dat een paard pijn heeft zijn bijvoorbeeld spanning in het gezicht, tong naar buiten steken, staart zwiepen, een scheve staart, onrust met poetsen, moeite met buiging naar één kant, stijfheid, niet voorwaarts zijn en moeite met het dragen van een ruiter.

Ook gevoelig zijn bij aanraking op de rug, nijdig zijn met aansingelen, weglopen als je met het zadel aankomt, staken of bokken (geen vreugdebokken) zijn signalen van ongemak of pijn.


Als je (mogelijke) pijnsignalen bij je paard waarneemt is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak. Hierbij is het belangrijk om zo breed mogelijk te kijken. Soms is het echt puzzelen waar een paard nu last van heeft en vooral ook wat de oorzaak hiervan is. Zo kan rugpijn bijvoorbeeld veroorzaakt worden door problemen in het bewegingsapparaat, rijden in een verkeerde houding, een slecht passend zadel, compensatie bij pijn in de mond of door gevoelige darmen. Pijn ontstaat meestal niet zomaar.

Alleen door de oorzaak weg te nemen kun je je paard echt van zijn klachten afhelpen.


Laat jouw paard een of meerdere signalen zien en wil je weten of ik iets kan betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact op.


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page