top of page

Dierfysiotherapie

Dierfysiotherapie

Dierfysiotherapie is een beschermd beroep. Dit betekent dat alleen fysiotherapeuten (humaan) met de specialisatie dierfysiotherapie zich dierfysiotherapeut mogen noemen.  Dierfysiotherapeuten staan ingeschreven in het diergeneeskunderegister.

Dierfysiotherapie is gericht op het onderzoeken en behandelen van problemen in het bewegen. Bij paarden kan dit zich uiten in moeite met ontspannen of buiging, onregelmatig lopen, struikelen, trager of juist te hard willen lopen of verzet zoals staken, bokken en steigeren. 

 

Ik behandel in nauw overleg met jouw dierenarts. Behandeling kan indien je paard bewegingsproblemen heeft (gericht op genezing), maar ook preventief ter voorkoming van problemen. 

Indien je paard duidelijk kreupel is, overleg dan eerst met je dierenarts en vraag om een verwijzing voor dierfysiotherapie. Voor een algemene check-up is dit niet nodig. 

 

Een dierfysiotherapeut heeft meestal drie a vier behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. Soms is langere begeleiding gewenst. 

IMG_7493.jpg

Onderzoek

De eerste behandeling begin ik altijd met een uitgebreid klinisch onderzoek. 
Ik begin het onderzoek met een anamnese (vraaggesprek met de eigenaar) en het beoordelen van de houding en de gangen. Daarna ga ik verder met het onderzoeken van het hele lichaam en voer ik bewegingstesten uit.

Indien nodig beoordeel ik ook het rijden. Dit doe ik meestal tijdens tweede of derde consult.

Behandeling

Net als bij een humaan fysiotherapeut is oefenen en trainen belangrijk bij het herstelproces. Ik zie de behandeling als een samenwerking met de eigenaar. Ik help je verder om je paard zo gezond mogelijk te krijgen en te houden. 

 

Fysiotherapeutische behandeling bestaat uit verschillende behandeltechnieken zoals massage, mobilisatie en bewegingstherapie. 

In de vervolg behandelingen geef ik trainingsadviezen ten aan zien van longeren, grondwerk en het rijden. 

IMG_7340.jpg
IMG_7389_edited.jpg

Holistisch

Als holistisch therapeut kijk ik naar alle aspecten van gezondheid. Naast de lichamelijke problemen die het paard laat zien, kijk ik onder andere hoe het mentaal met hem gaat en welke omgevingsfactoren van invloed zijn. 

 

Afhankelijk van de vraag maak ik in mijn onderzoek en behandeling gebruik van de Lecher Antenne en de connectie-sensor. Hiermee kan ik de mate van vitaliteit van het weefsel en organen meten waardoor ik gerichter kan behandelen en onder andere kan testen of voeding passend is voor het paard en/of supplementen nodig zijn. 

Voor meer informatie over de Lecher-antenne lees hier.

Dierfysiotherapie: Diensten
Anker 1
Anker 2
bottom of page