Dierfysiotherapie
Dierfysiotherapie
Dierenfysiotherapeut is een beschermd beroep. Dit betekent dat alleen fysiotherapeuten (humaan) met de specialisatie dierfysiotherapie zich dierenfysiotherapeut mogen noemen. Dierenfysiotherapeuten staan ingeschreven in het diergeneeskunderegister.
Dierfysiotherapie is gericht op het onderzoeken en behandelen van problemen in het bewegen. Bij paarden kan dit zich uiten in moeite met ontspannen of buiging, onregelmatig lopen, struikelen, trager of juist te hard willen lopen of verzet zoals staken, bokken en steigeren.
Ik behandel in nauw overleg met jouw dierenarts. Behandeling kan indien je paard bewegingsproblemen heeft (gericht op genezing), maar ook preventief ter voorkoming van problemen.
Indien je paard duidelijk kreupel is, overleg dan eerst met je dierenarts en vraag om een verwijzing voor dierfysiotherapie. Voor een algemene check-up is dit niet nodig.
Een dierenfysiotherapeut heeft meestal drie a vier behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. Soms is langere begeleiding gewenst.
Onderzoek
De eerste behandeling begin ik altijd met een uitgebreid klinisch onderzoek.
Ik begin het onderzoek met een anamnese (vraaggesprek met de eigenaar) en het beoordelen van de houding en de gangen. Daarna ga ik verder met het onderzoeken van het hele lichaam en voer ik bewegingstesten uit.
​
Indien nodig beoordeel ik ook het rijden. Dit doe ik meestal tijdens het tweede of derde consult.
Behandeling
Net als bij een humaan fysiotherapeut is oefenen en trainen belangrijk bij het herstelproces. Ik zie de behandeling als een samenwerking met de eigenaar. Ik help je verder om je paard zo gezond mogelijk te krijgen en te houden.
Fysiotherapeutische behandeling bestaat uit verschillende behandeltechnieken zoals massage, mobilisatie, dry needling en bewegingstherapie.
In de vervolg behandelingen geef ik trainingsadviezen ten aan zien van longeren, grondwerk en het rijden.
​
Natuurgeneeskundig Paardentherapeut
Als Natuurgeneeskundig Paardentherapeut geef ik advies bij gezondheidsproblemen.
Natuurgeneeskunde gaat er vanuit dat ziekte niet zomaar ontstaat, maar zich in de loop van de tijd steeds verder ontwikkeld. Het gaat uit van fysieke, mentale en energetische / spirituele gezondheid en ik neem al deze aspecten mee in de behandeling.
Vooraf stuur ik een uitgebreide intake, tijdens het eerste consult stel ik aanvullende vragen in mijn anamnese, kijk naar de symptomen die het paard vertoont en meet met een lecher-antenne naar disbalans in organen en weefsels. Daarnaast meet ik met de connectie-sensor welke supplementen en voeding bij het paard passen. Aan de hand daarvan stel ik een behandelplan op om de gezondheid van je paard te verbeteren. Na afloop van het consult ontvang je mijn advies per e-mail, zodat je alles rustig kunt lezen. Daarna is er altijd nog de mogelijkheid om vragen te stellen.
​
Omdat een gezondheidsprobleem meestal niet van de een op andere dag ontstaat, heeft het ook tijd nodig om het lichaam weer in balans te brengen. Één consult is daarom vrijwel nooit voldoende om het probleem op te lossen.
Na het eerste consult maak ik een inschatting van de tijd en het aantal consulten die ik verwacht nodig te hebben.
​
Bij bewegingsproblemen zoals artrose maak ik een combinatie van dierfysiotherapie en natuurgeneeskunde.
Holistisch
Als holistisch therapeut kijk ik naar alle aspecten van gezondheid. Naast de lichamelijke problemen die het paard laat zien, kijk ik onder andere hoe het mentaal met hem gaat en welke omgevingsfactoren van invloed zijn.
Afhankelijk van de vraag maak ik in mijn onderzoek en behandeling gebruik van de Lecher Antenne en de connectie-sensor. Hiermee kan ik de mate van vitaliteit van het weefsel en organen meten waardoor ik gerichter kan behandelen en onder andere kan testen of voeding passend is voor het paard en/of supplementen nodig zijn.
​
Voor meer informatie over de Lecher-antenne lees hier.