Blessures en kreupelheden bij paarden komen helaas ontzettend veel voor. Eigenlijk heb je geluk als jouw paard gezond blijft. Maar is dit domme pech of kun je ze voorkomen?
In deze blog leg ik uit wat de mogelijke oorzaken van kreupelheid zijn en hoe ik er vanuit mijn holistische visie naar kijk.
Helaas is het in sommige gevallen echt pech hebben. Je paard kan zich verstappen, uitglijden of bijvoorbeeld een trap van een ander paard krijgen. Ook kan je paard een erfelijke afwijking hebben waardoor je paard meer kans heeft om kreupel te worden.
In veel gevallen is echter (langdurige) overbelasting de oorzaak.
Vrijwel ieder paard is in min of meerdere mate scheef, waardoor het paard één been meer belast dan de ander. Waarschijnlijk heeft jouw paard ook een voorkeurskant op de volte. Als je paard langdurig één been meer belast dan de ander, dan wordt dat been overbelast. Soms zie je dit ook terug in de hoefvorm (platte hoef en stijle hoef).
Daarnaast dragen de meeste paarden meer gewicht op de voorhand waardoor de voorbenen meer belast worden. Doordat de gewichtsverdeling meer naar voren is, kunnen de ophangsystemen van het bekken en de schouders (bekken- en schoudersling) niet goed functioneren en kan het paard zichzelf niet goed dragen. Ook hierbij is de kans op overbelasting groot. Zowel van de voorbenen omdat deze overbelast worden door de verkeerde gewichtsverdeling, maar ook de achterbenen, omdat deze niet kunnen dragen zoals dit zou moeten.
Als je als ruiter op een paard gaat zitten wat niet in balans loopt, zal de belasting alleen maar toenemen.
Het is dus van cruciaal belang dat je je paard leert om in balans te lopen en dit zeker ook zonder ruiter traint.
Naast de balans in het lichaam hebben nog meer factoren effect op het ontstaan van blessures.
Als je paard veel op stal staat, dan zullen de voorbenen automatisch meer belast worden door het langdurig stil staan en gaat het paard in zijn slingsystemen hangen. Een paard kan heel goed staand rusten, maar is niet gemaakt om uren achter elkaar stil te staan. Voldoende vrije beweging is voor een paard dus essentieel.
Verder is goede voeding zeer belangrijk voor spieropbouw en een gezonde stofwisseling. Als een paard teveel suikers krijgt en onvoldoende vitaminen, mineralen en eiwitten, dan heeft het paard onvoldoende bouwstoffen voor zijn spieren. Het is van belang dat een paard voldoende ruwvoer kan eten (liefst hooi) en maar korte periodes (max 4-6 uur) zonder eten staat.
Bij ongezonde voeding ontstaan er meer afvalstoffen in het lichaam. Afvalstoffen zorgen voor een verhoogde spanning in de spieren en fascia, waardoor het paard stijver kan worden. En dit vergroot ook weer de kans op blessures.
Een paard met een blessure zal slechter herstellen als het onvoldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt.
Ook stress draagt bij aan het ontstaan van blessures en kreupelheden. Als een paard stress heeft zal het zijn spieren meer gaan aanspannen (ook in rust) en veelal een meer gespannen bovenlijn krijgen. Dit zorgt voor onbalans. Als je ergens in je lichaam spanning vasthoudt heeft dit direct effect op de rest van je lichaam. Probeer maar eens te lopen terwijl je je schouders optrekt en voel wat het doet met je lijf.
Het is dus van belang dat je paard natuurlijk gedrag kan vertonen, zich op zijn gemak voelt in de kudde en op de plek waar hij staat en plezier heeft in de training.
Hoe kun je kreupelheid nu zoveel mogelijk voorkomen?
Train je paard zoveel mogelijk in balans en train dit ook zonder ruiter. Zorg voor voldoende vrije beweging en gezonde voeding en niet onbelangrijk kijk goed of je paard voldoende kan ontspannen en niet teveel stress ervaart op de plek waar hij staat of tijdens de training.
Comments