In onze omgang met paarden doen we vrijwel alles via het hoofd. Een halster, hoofdstel of kaptoom, ze zijn er allemaal op gericht dat we het paard kunnen leiden en besturen. Door het hoofd een bepaalde kant op te sturen moet het lijf mee.
Het hoofd van een paard bestaat uit enorm veel spieren. Je hebt de belangrijke kauwspieren zoals de masseter (grote kauwspier op de wang van het paard) en de temporalis (kauwspier op het voorhoofd van het paard) die de beweging van het kaakgewricht tot stand brengen. Tussen deze spieren zit het kaakgewricht. Dit is de "knobbel" die je ziet en voelt tussen de ogen en de oren (zie foto).
Belangrijk om te weten is dat deze kauwspieren onderdeel uitmaken van myofasciale lijnen (spier-fascie lijnen) naar het achterbeen. Hierdoor heeft spanning in deze spieren direct effect op het gebruik van het achterbeen.
Maar er zijn nog veel meer spieren in het hoofd. Zoals de spieren van de mond en lippen en ook de oren bevatten veel spiertjes die ervoor zorgen dat ze kunnen bewegen.
Als je je dit realiseert, bedenk dan eens waar het hoofdstel (of halster) zit.
Het kopstuk loopt achter de oren en drukt op de spieren in de nek en de spieren van de oren. De frontriem loopt over de temporalis, de spieren van de oren en langs het kaakgewricht.
De neusriem houdt de kaak gesloten. Deze geeft druk op de spieren van de mond en kaak. Ook kan een neusriem het gebruik van de tong en de slikbeweging beperken (afhankelijk hoe strak deze zit). En dan heb ik het nog niet over de invloed van het bit.
Iedere vorm van druk op een spier, belemmert een beweging en geeft spanning. Hoe hoger de druk, hoe meer spanning er ontstaat. Als er spanning ontstaat bij een paard zal hij minder soepel gaan bewegen. Zet zelf maar eens je kaken op elkaar en probeer ontspannen een rondje te lopen. Lukt dat nog?
Het is dus super belangrijk dat een hoofdstel (kaptoom of halster) goed past en niet te strak zit. Het moet voldoende ruimte hebben bij de oren en de frontriem mag het kaakgewricht niet hinderen.
Bij de neusriem moet er minimaal twee vingers op elkaar ruimte zijn. Het is ook een overweging waard om de neusriem helemaal weg te laten.
En nog een belangrijke, train niet dagelijks met een hoofdstel. Je kunt ook prima aan een halster longeren, of als je hier ervaring mee hebt een keertje los in de bak werken (let hierbij op je eigen veiligheid en doe dit niet dagelijks)
Ook kun je je paard helpen ontspannen door regelmatig zachtjes zijn hoofd, nek en oren te masseren.
Merk je veel spanning op het hoofd van je paard? Neem dan vrijblijvend contact met me op of maak een afspraak om te kijken naar de oorzaak van de spanning.
Als holistisch dierfysiotherap
Commenti