top of page
Zoeken

Stress bij paarden


Iedereen weet wel wat stress is. We ervaren dit in meer of mindere mate zelf ook.

Je hebt acute stress bijvoorbeeld als je ergens van schrikt, het korte tijd heel koud of warm hebt of als je even een sprintje moet trekken om de bus te halen. Daarnaast is er ook chronische stress. De druk op je werk is altijd te hoog, je maakt je zorgen of je kunt net niet helemaal jezelf zijn en past je steeds aan aan anderen.


Bij paarden werkt dit net zo. Als een paard schrikt en ergens voor weg rent is dat acute stress. Deze stress duurt kort en door het rennen zal je paard dit al deels af laten vloeien.

Maar heel vaak hebben onze paarden ook last van chronische stress. Er zijn veel factoren die chronische stress bij paarden kunnen veroorzaken.

Dit kan bijvoorbeeld komen door te weinig beweging en/of bewegingsvrijheid (box of kleine paddock). Een paard in het wild loopt vrijwel de hele dag door. Beweging is daarom essentieel voor een paard om zich goed te voelen.


Een andere oorzaak kan zijn dat je paard in een onstabiele kudde staat. Er zijn veel wisselingen in de kudde, er is strijd onderling, geen duidelijke leider van de kudde of je paard staat laag in rang en mag pas als laatste eten. Ook dit levert stress op. Vergelijk het met een collega op je werk die je niet ligt maar wel mee samen moet werken.


24/7 buiten is voor paarden natuurlijk super, alleen kijk wel of je paard een veilige of droge plek heeft om te liggen. Als een paard niet durft te liggen of geen fijne plek heeft wordt hij oververmoeid. Ook is een beschutte plek tegen de regen, wind en zon heel belangrijk.


Beperkt toegang tot ruwvoer is nog een belangrijke. Paarden in de natuur zijn de hele dag opzoek naar voedsel en eten een groot deel van de dag. Als paarden langere tijd zonder eten staan ervaren ze stress. Automatische voerplekken lijken een mooie oplossing om paarden gedurende de dag regelmatig toegang te geven tot voer. Hiermee wordt de tijd tussen de voerbeurten inderdaad op een slimme manier verkort, echter levert dit ook weer stress op. Het voer is nog niet op, maar de voerplek wordt gesloten en het paard kan er niet meer bij. Hierbij is het alsof je bord met eten voor je neus wordt weggehaald en je er pas na een paar uur weer bij mag.


Ook door teveel trainen, de manier van trainen en pijn kan een paard ook stress krijgen. Bijzetteugels, met de neus achter de loodlijn rijden, een slecht passend bit of een harde hand van de ruiter zijn voorbeelden van training waar je paard stress van krijgt.


Waar we misschien minder over nadenken is dat paarden mensen zeer goed kunnen aanvoelen en spanning van een eigenaar of mensen in de omgeving overnemen. Als jij dus een drukke dag op je werk hebt gehad en je ervaart stress, dan is de kans groot dat je jouw spanning overbrengt op je paard. Als dit veel gebeurt dan zal je paard hier ook chronische stress van kunnen krijgen. Probeer daarom voordat je naar je paard gaat eerst even te ontspannen. Een paar keer rustig ademhalen kan hierbij al helpen.


Chronische stress is vaak een optelsom van factoren. Het is daarom altijd belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken.


Hoe zie je nu dat je paard stress heeft? Dit kan zich uiten in algehele onrust, niet stil willen blijven staan, veel gapen, smakken of likken, kauwen op voorwerpen, etc. Sommige paarden sluiten zich juist meer af en krijg je minder contact mee. Ook kunnen paarden juist meer aankomen, slappe mest krijgen of gevoeliger worden voor schommelingen in hun bloedsuikerspiegel (dit heeft te maken met de hormoonhuishouding). Verder kan een paard strakker in zijn bespiering komen te zitten en lichamelijke problemen zoals rugpijn krijgen.


Vermoed je dat jouw paard stress ervaart? Kijk kritisch naar de mogelijke oorzaken en probeer veranderingen aan te brengen om de stress te verminderen.



75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page